Cum să faci curățenie ca la carte
Model de bună practică
Cu toții ne dorim o casă curată, ordonată, care să aibă o atmosfera caldă și primitoare. Curățenia este importantă atât estetic, cât și din punct de vedere al sănătății. Acarienii, microbii, alergenii și germenii se înmulțesc cu rapiditate într-un mediu cu praf și mizerie, provocând afectiuni grave, precum problemele respiratorii sau boli de piele. Pentru a evita situațiile neplăcute, dar și pentru a te bucura de un mediu sigur în care sa te relaxezi, este important să știi când și cum să faci curățenie eficient, dar și ce poți face pentru a o păstra pentru cât mai mult timp!
Pentru a reduce timpul de curățare presupune să curățăm casa în aceeași ordine de fiecare dată: să lucrăm câte o cameră pe rând, să pornim și să terminăm curățenia în același loc în fiecare camera, astfel încât să nu pierdem timpul alergând înainte și înapoi.
Curățați de sus în jos și de la stânga la dreapta
Pentru a simplifica procesul de curățenie în casă, vă recomandăm ca aceasta să înceapă de sus în jos pentru a ne asigura că praful rămâne în zonele în care nu am intervenit încă și de la stânga la dreapta, începând de la ușă, pentru a acoperi întreaga cameră în loc să ne aruncăm dintr-un loc în altul. Sistemul de curățenie de sus în jos și de la stânga la dreapta eficientizează procesul și elimină munca redundantă. În caz contrar, dacă ștergi praful după ce ai aspirat și spălat pe jos, se va face mizerie la loc cât ai clipi.
Păstrați consumabile la îndemână
Un lucru important în procesul de eficientizare a curățeniei presupune să avem la îndemână toate instrumentele și produsele de curățenie de care avem nevoie, pentru a nu pierde timpul mergând înainte și înapoi între camere pentru a obține aprovizionarea adecvată.
Păstrați un mini depozit de curățare în fiecare baie și bucătărie cu produsele specifice necesare sau umpleți un coș/o găleată de plastic cu toate materialele de care aveți nevoie pentru a face curat. Un mic cărucior portabil poate îndeplini cu succes acest rol. Umpleți cu produse de curățenie universale, un produs de curățat suprafețele de sticlă, lavete din microfibră, mănuși de cauciuc, pungi de gunoi și o racletă. Veți curăța mai repede, deoarece nu va trebui să vă petreceți timpul căutând produse specifice pentru fiecare cameră.
Nu pierdeți timpul de așteptare
Unele produse au nevoie de timp pentru a funcționa, cum ar fi dezinfectanții și degresanții. Deci, după ce ați curățat în prealabil, pulverizați suprafețele care au nevoie de timp pentru a acționa și treceți la curățarea unei alte părți a camerei. De exemplu, într-o baie, curățați blaturile, cada / dușul și toaleta, în această ordine, apoi aplicați și dezinfectant păstrând ordinea. În timp ce dezinfectantul acționează, ștergeți lucrurile pe care le-ați îndepărtat de pe blaturi sau din jurul căzii. Clătiți dezinfectantul în ordinea în care l-ați aplicat, puneți lucrurile la loc și lustruiți oglinzile pentru a termina camera.
Sfaturi și trucuri simple ce-ți vor eficientiza procesul de curățenie
- Folosește mănuși din latex pentru a-ți proteja mâinile, mai ales când folosești substanțe de curățare puternice
- Nu aplica produsul de curățare direct pe suprafața vizată, ci pe lavetă
- Pentru a curăța mai ușor gresia și faianța, închide geamul și ușa băii, lăsând apa fierbinte să curgă în cadă. Aburul înmoaie urmele de pe pereți și podea.
- În frigider, după ce l-ai curățat, pune un săculeț cu bicarbonat de sodiu, pentru a absorbi mirosurile neplăcute
- Nu uita să igienizezi obiectele folosite la curățenie după ce ai terminat treaba
- Evită să folosești același mop pe toată pardoseala din locuință. În mod ideal, ar trebui să ai unul pentru dormitor și sufragerie, unul pentru baie și unul pentru bucătărie
- Păstrează bureții de vase, bureții de baie, periuțele de dinți cât mai ferite de umezeală, în locuri unde se pot usca rapid, nu doar în timpul curățeniei, ci și în mod normal
- Folosește bureți sau lavete diferite pentru baie, bucătărie și mobilier
- Înlocuiește frecvent articolele folosite la curățare, pentru a evita dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului
Curățenia schimbă complet atmosfera din casă. Aerul curat și ordinea îți vor transmite o stare de bine și va fi o plăcere să-ți petreci timpul acasă. Locuința este mediul în care te relaxezi, îți refaci energia și te bucuri de momente frumoase alături de cei dragi, de aceea timpul alocat curățeniei este în avantajul tău și al casei tale.